Senegal

Senegal

Porten til Afrika

Senegal er et av de mest stabile demokratiene i Afrika og har på mange måter en lederrolle blant de vestafrikanske statene. Deltatt i mange internasjonale fredsoperasjoner og regional fredsmekling.

Hovedstad: Dakar Areal: 196 710 km² Befolkning: 14,7 millioner (2017), over 90 prosent muslimer Styreform: Republikk Offisielt språk: Fransk. Selvstendig fra Frankrike i 1960 Grenser til: Atlanterhavet i vest, Mauritania nord og øst, Mali i øst, Guinea og Guinea Bissau i sør og til Gambia, som er nesten helt omsluttet av Senegal. Klima: Tropisk, regntid juni til november Snitttemperatur november-februar: 24 grader.

  • Etniske grupper: wolof (41 prosent), fula (28), mandinka (5,4) serer, jola (3,4) og mange flere.
  • Ingen konflikter mellom muslimene (93 prosent) og religiøse minoriteter. Animismen er utbredt innenfor alle religionene.
  • Cirka 65-70 prosent bor på landsbygda.
  • Kvinner får i snitt 4,5 barn, på landsbygda flere pga lav fødealder, liten aksept for prevensjon samt at store familier gir et økonomisk sikkerhetsnett.
  • 65 prosent av befolkningen er under 25 år.
  • Nesten 40 prosent kan ikke lese og skrive.
  • Næringsveier er jordbruk (16,9 prosent av BNP), eksport av fisk, gruvedrift, gjødselproduksjon, peanøtter og turisme. Oljefunn vekker håp om økt velstand.
  • Høy arbeidsløshet, overfiske pga utenlandske havtrålere, avskoging, ulovlig hogst, erosjon.
  • I  2012 overlot Abdoulaye Wade makten til Macky Sall etter 12 år som president. Neste presidentvalg er i 2019.
  • Separatistbevegelsen MFDC ønsket helt fra 1960 å løsrive regionen Casamance fra Senegal. En borgerkrig endte med fredsavtale i 2004, fornyet sist i 2012, og det forhandles stadig. I blant har det vært sammenstøt mellom rester av den splittede MFDC-bevegelsen og regjeringssoldater. I de typiske turistområdene har det ikke vært episoder som beviselig skyldes MFDC, men bevegelsen blir gjerne pekt på som skyldig  ved ordinær kriminalitet.

Kilder: Blant andre CIA World Factbook, Wikipedia

Kultur

Kasumai!  «Fred være med deg»  innleder og avslutter et rituale av spørsmål og svar som er svært viktig når mennesker møtes. Høflighet og vennlighet er essensielle verdier for senegalesere. Åpenheten og gjestfriheten du blir møtt med, er enestående.

Historie

Kongedømmer har oppstått og falt i området som i dag er Senegal, og europeiske stormakter har slåss om slaver og gull. Dagens Senegal står på egne bein, men byr på store kontraster, fra travelt storbyliv i Dakar til landsbylivet i sør. Fordyp deg i historien her.

Severdigheter

Slavehavnen på øya Carabane gjør inntrykk på en besøkende. Storbyen Ziguinchor er også verdt å se, med sine spor av kolonifortid, mens fiskerlandsbyen Kafountine viser dagens strev for levebrødet og utfordringene med utenlandsk storkapital som tar seg til rette og gjør som de vil.

Mat

Fisk, ris og kylling, i alle varianter, søtpotet, peanøttsaus, bønner, løk og hvitløk inngår i hverdagskosten i Senegal. Godt – noen ganger hot – og alltid laget med omhu og god tid.

Kultur

Kasumai! «Fred være med deg» innleder og avslutter et rituale av spørsmål og svar som er svært viktig når mennesker møtes. Høflighet og vennlighet er essensielle verdier for senegalesere. Åpenheten og gjestfriheten du blir møtt med, er enestående.

Historie

Kongedømmer har oppstått og falt i området som i dag er Senegal, og europeiske stormakter har slåss om slaver og gull. Dagens Senegal står på egne bein, men byr på store kontraster, fra travelt storbyliv i Dakar til landsbylivet i sør. Fordyp deg i historien her.

Severdigheter

Slavehavnen i Karabane gjør inntrykk på en besøkende. Storbyen Ziguinchor er også verdt å se, med sine spor av kolonifortid, mens fiskerlandsbyen Kafountine viser dagens strev for levebrødet og utfordringene med utenlandsk storkapital som tar seg til rette og gjør som de vil.

Mat

Fisk, ris og kylling, i alle varianter, søtpotet, peanøttsaus, bønner, løk og hvitløk inngår i hverdagskosten i Senegal. Godt – noen ganger hot – og alltid laget med omhu og god tid.

opplevelser_adinkra

Casamance

"Kongens hus"

Hva betyr Casamance?  Portugiserne grunnla regionhovedstaden Ziguinchor på 1500-tallet og kalte området Kassa Mansa, kongens hus.

Byen ved Casamance-elva har et stort marked, museer, båtbyggeri, universitet og hoteller og restauranter. Båten til Dakar tar en natt.
Heldig er den som oppdager Casamance. Lite berørt av turisme og med den tradisjonelle kulturen innvevd i hverdagen. Den grønneste regionen i Senegal ligger sør for Gambia, som nesten deler Senegal i to.

Senegals matfat

1014670_10151871627605233_708102067_o

Casamance kalles ofte Senegals spiskammer, og i år med mye regn er det bra med frukt og grønt. Det er mye fisk i elvene og havet, men velferden avhenger likevel av rishøsten. De siste årene har rishøsten vært god. Når det er lite ris, hender det at folk sulter. Det er dårlig med arbeidsplasser ut over jordbruk og fiske og litt industri. Turismen er viktig, selv om den er beskjeden. I landsbyen Niafourang, like ved TinTing, arbeider ungdommen, sammen med foreningen Niafourangs Venner for å skape jobber, bedre barnas hverdag og oppmuntre til utdannelse og kunnskap. Les mer om Niafourang her.

Kulturen

I landsbyene Abéné og Kafountine er det årlige kulturfestivaler som trekker store artister fra hele Vest-Afrika, og publikum strømmer til også fra Europa. Den ukelange festivalen i Abéné fra 26. desember til 2. januar, er et høydepunkt. Abéné og Kafountine har en avslappet atmosfære, her råder reggaemusikken og -kulturen grunnnen side om side med det tradisjonelle Afrika.

Naturen

1503994_10151871649015233_672955558_n

Stor skog, savanne og mangroveskoger gjør Casamance til et eldorado for fugletittere. Helt i sør ligger restene av en regnskog med spesielt mange sjøfugler, dessuten delfiner og sjeldne skilpadder. De store dyrene ser man stort sett i nasjonalparkene. Casamance-elva skaper mangroveskoger som strekker nettverket sitt langt inn i landet. Det er en fantastisk opplevelse å sitte i en smal pirog på vei inn i mangrovelabyrintene.  Man kan komme helt ned til Guinea Bissau på vannveiene.

Folket

Senegal djola i fargerike drakter

Jolaene, den største folkegruppen i Casamance, skal ha innvandret fra Egypt i en fjern fortid. De fleste er nå muslimer, men det er også en kristen minoritet. Naturreligionen lever likevel i beste velgående hos både muslimer og kristne. De ulike etniske gruppene lever fredelig sammen. Mange snakker tre-fire afrikanske språk, og de yngre snakker fransk, mange også engelsk.

Lyst til å prøve Senegal?